Transportverslag voorjaar 2018

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

Verslag voorjaarstransport naar Limanowa van 28-5-2018 t/m 31-5-2018

Deelnemers: Klaas Huising en Loes Huberts


Maandag 28-5 vertrekken we om 5.15 uur uit Hoogeveen. Het lijkt een warme dag te worden. We gaan met 1 combinatie. De Ford Transit van Henk en Marry Kruizinga met een splinternieuwe aanhanger van onze sponsor De Boer uit Pesse. Om 14.40 uur bereiken we (na vele wegwerkzaamheden in Duitsland ) de laatste pomp voor Görlitz (grensovergang naar Polen). We laden het viaTOLL kastje op en wisselen euro’s voor zlotties. Ook bellen we naar Dorota, de directrice van de Sociale Dienst in Limanowa, dat we bij de Poolse grens zijn. De reis gaat voorspoedig en we wisselen regelmatig als bestuurder ivm het warme weer. Volgens de radio is het inmiddels 36 graden buiten en we hebben geen airco in de bus. Wel een lading flesjes met water. We maken een paar korte stops om te tanken, wc te bezoeken en even snel wat te eten bij de KFC.

De tolwegen in Polen zijn niet zo druk maar wel erg lang en eentonig, ondanks de mooie natuur met de schreeuwende reclameborden in het land. Volgens plan lijken we om 21.30 uur in Limanowa aan te komen. Helaas missen we in Krakau op de tolweg de afrit Zakopane en gaan dus via de binnendoor route…..dwars door de kleine dorpjes in de bergen, slechte wegen en geen verlichting. Inmiddels begint het ook donker te worden. Soms is de navigatie even de weg kwijt door de slechte ontvangst in de bergen, maar desondanks komen we toch rond 22.15 uur aan op het logeeradres.

We nemen een douche en een drankje en gaan heerlijk uitrusten van de lange rit. Dankbaar dat alles zo voorspoedig is verlopen.


Dinsdag 29-5 worden we uitgerust wakker nadat we als een blok geslapen hebben. De eigenaresse brengt ons een zelfgebakken Pools brood, heerlijk. De eigenaren praten alleen Pools, maar doordat wij een paar woorden Pools kennen, kunnen we hen toch bedanken. Om 10 uur hebben we afgesproken op het kantoor van de Sociale Dienst om te overleggen over het lossen van de spullen en de te bezoeken gezinnen. We worden weer hartelijk onthaald door Dorota met koffie, fris en hapjes. We praten bij over de actuele stand van zaken mbt de economie in Polen, de financiële situatie in de gezinnen en het naderende pensioen van Dorota. Ook haar man Jacenty komt nog even langs. We spreken af dat we om 13 uur de gezinnen op het marktterrein laten komen om hun spullen op te halen. Het vele incontinentiemateriaal wat we mee hebben, wordt voorlopig opgeslagen in het kantoor van de Sociale Dienst zodat het gericht uitgedeeld kan worden aan de gezinnen waar het nodig is. We vertrekken naar het marktterrein om in de hitte de bus en de trailer te lossen. Dorota beloofd dat haar sociaal werkers ons komen helpen. Inmiddels zijn er ook al veel gezinnen gekomen en ook zij helpen met het lossen van de spullen. Daarna wordt alles onder toezicht van de sociaal werkers uitgegeven aan de juiste gezinnen mbv het nummer op de spullen. We kopen 3 terraskachels van een man van 1 van de gezinnen, die hij maakt van gastanks. Die zijn besteld door mensen in Nederland. Op die manier helpen we dat gezin ook weer een beetje aan werk.

Omdat het voor Klaas de 3e keer is en voor Loes de 6e keer, herkennen veel mensen ons en komen ons speciaal bedanken voor de spullen. Ze zijn erg dankbaar en gelukkig kunnen we hen met een paar Poolse kreten te woord staan.

Als alles is opgehaald brengen we de trailer naar ons logeeradres en gaan samen met 3 verschillende sociaal werkers nog 3 gezinnen bezoeken. Doordat 2 van deze sociaal werkers helaas geen Engels kunnen, is de communicatie erg lastig. Mbv mijn Poolse woordenboek kunnen we nog een beetje praten met elkaar. Ook ons eigen adoptiegezin bezoeken we. Aan het eind van de middag als de sociaal werkers vrij zijn, gaan we nog wat boodschappen doen bij de Tesco, douchen en relaxen. De warmte is vermoeiend. We zijn door Dorota en haar man uitgenodigd om samen te eten bij restaurant Matras om 19.30 uur. Het is een hele gezellige avond, met veel lol en heerlijk eten. We kunnen met hen gelukkig Engels praten. Jacenty verstaat het redelijk, maar spreekt het slecht. Dorota heeft jarenlang in Amerika gewoond en kan daardoor goed Engels.

Moe maar voldaan zoeken we ons bed weer op. Het is inmiddels gelukkig wat koeler geworden, maar nog steeds geen regen.


Woensdag 30-5 hebben we om 10 uur afgesproken met 2 sociaal werkers bij de Tesco. Zij kunnen gelukkig beiden wat Engels spreken. We willen graag nog 3 gezinnen bezoeken, maar 1 blijkt de hele dag afwezig te zijn. Tijdens ons bezoek geeft 1 van de 2 gezinnen aan dat ze zich weer zelf kunnen redden en erg blij en dankbaar zijn met de geboden hulp de afgelopen jaren. De kinderen van deze weduwe verdienen inmiddels en kunnen hun moeder onderhouden. We zullen het doorgeven aan het gezin in Nederland dat hen geholpen heeft. Van de eigenaresse van ons logeeradres krijgen we nog een hele grote pot zelfgemaakte honing. Mmmmm.

Om 12 uur staat Dorota klaar om met ons naar het grote kruis te gaan dat bovenop de berg staat en uitkijkt over Limanowa. Klaas is hier nog niet geweest en de weg ernaar toe kan alleen met 4wd of lopend. Aangezien het weer erg warm is gaan we met Dorota haar 4wd. Het is redelijk helder en het uitzicht geweldig. Nadien rijden we nog naar een berghut waar in de winter geskied wordt en waar je in de zomer bbq kunt doen of een feestje. We drinken met elkaar nog ergens wat en dan moet Dorota weer aan het werk ivm een vergadering. Wij gaan nog even lunchen, over de markt en vast tanken ivm ons vertrek de volgende dag. Daarna weer douchen en relaxen en werken aan het verslag. We hebben Dorota en haar man uitgenodigd bij Mekong voor het eten. Uiteindelijk lukt het Jacenty niet om te komen. Hij is naar een kliniek ivm heel veel pijn in zijn knie. We hebben een gezellige avond met Dorota en nemen afscheid van elkaar. Ivm prive-afspraken gaan we donderdag al terug ipv vrijdag. We koppelen de trailer aan, nemen nog een drankje en gaan op tijd slapen.


Donderdag 31-5 gaat de wekker weer vroeg. We vertrekken om 5.05 uur. Terwijl we het erf afrijden zien we 2 grote hazen en een ree in het weiland vlak naast de weg lopen. Dat is weer het mooie van vroeg vertrekken! Om 11.10 zijn we na een voorspoedige rit (ondanks dat er 100 meter voor ons een ongeluk gebeurde) bij de grens Polen-Duitsland ter hoogte van Cottbus. Het is weer erg warm en we hebben nog steeds geen regen gehad. In Duitsland is het een stuk drukker, files gelukkig de andere kant op. Vlak bij de Nederlandse grens hebben we rond 18 uur eindelijk wat regen. Om 19.35 uur zijn we veilig thuis na een lange, warme rit van bijna 1300 km. Het was een warm, vermoeiend maar dankbaar transport. We zijn weer begeleid en bewaard en hebben veel mensen blij kunnen maken. Moe en voldaan zijn we blij om weer thuis te zijn.


          Webmaster  Goos Leijssenaar  webmaster@limanowa.nl