Transport verslag september 2013

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting


Verslag van de Polenreis van 23 t/m 27 september 2013

Deelnemers: Bert Datema, Albert Koekoek, Klaas Koekoek en Loes Nijenhuis.


Maandag 23 September.

Om 5.15 uur vertrekken we vanaf het huis van Henk Kruizinga, na een zegen gevraagd te hebben aan onze Hemelse Vader.  Het is mooi helder weer. Klaas en Loes rijden op de VW Crafter van autobedrijf Wemmenhove uit Zuidwolde(superbus!) met aanhanger en Albert en Bert op de Ford van Henk Kruizinga met een aanhanger van Marsman uit Zwartsluis.  Om 8.15 uur hebben we een korte plaspauze na Bad Oeyenhausen. Rond 12.15 uur zijn we bij Berlijn. We rijden Polen in en rond 18.20 eten we wat bij Bar Taurus tussen Opole en Katowice. Inmiddels regent het flink!  Bij een tolpoort krijgt Albert bijna nog een slagboom op zijn hoofd! Gelukkig loopt het goed af.  Na Krakau rijden we nog wat verkeerd, aangezien de Tomtom van slag is. Uiteindelijk komen we rond 22.45 uur aan op de camping in Stara Wies. We hebben een voorspoedige reis gehad. We zijn 15,5 uur onderweg geweest. We praten nog wat na en gaan dan naar bed. Het is voor mij (Loes) de eerste keer dat ik mee ben, maar ik geniet volop van het rijden, de omgeving en het gezelschap.


Dinsdag 24 September.

Het is een mooie zonnige dag. We vertrekken om 9. 30 uur naar Limanowa. Koffie gedronken bij Dorota in het kantoor van de sociale dienst. We bespreken de week met haar en plannen een aantal bezoeken aan gezinnen. Om 12 uur gaan we uitladen op het marktterrein. Er komen al snel een paar gezinnen kijken wat er voor goederen zijn. Rond 14 uur mogen de gezinnen op aanwijzing van de medewerksters van de sociale dienst, hun spullen meenemen. Het verloopt allemaal heel rustig.

 

Nadien laten we de aanhangers achter op het parkeerterrein bij Dom Kultury en brengen we een grote kast naar gezin 575, boven op de berg. Daarna bezoeken we gezin 525 en 571. Als laatste gezin 572. We doen een aantal boodschappen en halen de aanhangers weer op. Inmiddels is het gaan regenen. Wat geweldig dat we vandaag bij het uitladen zonnig weer hadden! We frissen ons op en gaan dan om 19 uur naar het houten restaurant waar we gaan eten met Dorota en haar man Jacenty. Het eten is heerlijk en het is erg gezellig.  Rond 22.45 uur zijn we weer terug in het huisje op de camping.  We zijn moe, maar voldaan. Wat schrijnend om te zien dat er zo “dicht” bij huis, zoveel mensen zijn die hulp nodig hebben, en in armoede leven.  Maar ook fijn dat we een positieve bijdrage kunnen leveren, en dat de mensen zo blij en dankbaar zijn!

Woensdag 25 September.

De volgende dag is het alweer zonnig weer! We spreken om 10 uur af met Dorota en bezoeken met één van haar medewerksters een aantal gezinnen. We bekijken het nieuwe huis van gezin 559, waar ze superblij mee zijn. Ook zien we hun oude “huis”, een krot dat wegzakt achter het ouderlijk huis. 

 

Dorota brengt ons naar een soort manege, aangezien ze wist dat Bert en ik van paarden houden. Leuke verrassing. Deze manege wordt verbouwd in mooie houten stijl. De eigenaar geeft ons een rondleiding. Daarna bezoeken we gezin 530. In dit huis wonen de grootouders boven en de zoon met schoondochter en 3 kinderen beneden. We krijgen van hen walnoten uit eigen tuin mee voor het Nederlandse gezin dat voor hen zorgt. Hierna gaan we naar gezin 517, waar net een sociaal werkster op bezoek is. Daar woont een grootmoeder bij in, die “ziek” in haar hoofd is. We halen de aanhanger op en laden de spullen uit die bedoeld zijn voor de sociale dienst. Ze komen in een opslagruimte in een school. Alle goederen zijn nu afgeleverd. We gaan met Dorota ergens een kop soep eten. Jacenty komt ons ophalen en met z’n 6en gaan we in zijn auto de berg op naar het kruis dat s’ avonds is verlicht. Het staat op 1170 meter hoogte boven Limanowa, en het uitzicht is geweldig! Het is helder weer en we kunnen ver kijken. Daarna laat Jacenty  ons de skihelling van Limanowa zien. Als verrassing gaan we naar een andere manege, van bekenden van Jacenty en Dorota. Die bieden mij aan om paard te komen rijden de volgende dag! Heel erg lief! We dineren bij de eigenaresse van de manege, met zelfgemaakte  worst en heerlijke tomaten. Tevens een Poolse “lekkernij”: warme rode bietensap. Er komt nog een priester op bezoek, die ons uitnodigt om de volgende avond bij hem te komen eten. We halen de aanhanger op en gaan om 20.30 uur naar het huisje. Inmiddels regent het weer. We gaan op zoek naar de bril van Bert en de mobiel van Albert die beiden verdwenen zijn….

Donderdag 26 September.

Het regent als we uit bed komen. We lopen even over de markt in Limanowa, doen wat boodschappen bij de supermarkt en gaan nadien weer naar het kantoor van Dorota. We bezoeken met één van haar medewerksters gezin 578. De bewoners zijn niet thuis, maar de schoonouders die ernaast wonen komen kijken wat al die vreemde mensen doen bij het huis van hun zoon. De medewerkster laat ons zien waar de priester woont, waar we vanavond gaan eten. Daarna bezoeken we gezin 579, een nieuw gezin (voor ons). Leuk om zo het gezin vast te ontmoeten wat we gaan steunen! We gaan langs bij een man die barbecues maakt, en nemen een paar mee om te verkopen in Nederland. We helpen deze man ermee en kunnen op deze manier wat verdienen voor de stichting.  We gaan nog even shoppen en eten een broodje kebab. We tanken de bussen vol voor de volgende dag en krijgen telefoon dat het paardrijden niet doorgaat ivm de stromende regen. Ik had er al niet meer op gerekend, aangezien het de hele dag al regent. We gaan naar het huisje terug. We krijgen bericht dat de priester elders in het land vastzit in het verkeer, en dat we dus niet bij hem kunnen eten.  We gaan met Jacenty en Dorota eten bij een Vietnamees restaurant. Na het eten gaan we met hen mee naar hun huis om hun paarden te bekijken en nog even wat te drinken. Het is weer supergezellig en we nemen afscheid van elkaar. Om 23 uur zijn we weer in het huisje, koppelen de aanhangers vast aan voor de volgende dag en gaan op tijd slapen. Morgen weer een lange dag! Inmiddels is de bril van Bert weer terecht! De mobiel van Albert helaas niet.

Vrijdag 27 September.

Het is droog vandaag. We vertrekken om 6.15 uur en gaan richting Auschwitz. Ik ben hier nog nooit geweest, en de mannen vinden het goed om er nog een keer heen te gaan. Bedankt mannen! We moeten het tol-kastje updaten en doen dat bij een Daf-garage vlak voor Krakau aan de A7. Rond 9 uur zijn we in Auschwitz (nadat we Albert en Bert even kwijt waren). Heel indrukwekkend om daar rond te lopen en te zien hoeveel ellende er in de oorlog was!

 

Om 11.20 uur gaan we naar vernietigingskamp Birkenau, dat enkele kilometers verderop ligt. Ook dat maakt een diepe indruk op ons allen. Rond 12.45 uur vertrekken we weer,op weg naar Nederland. Alle indrukken moeten even zakken! Tussen 17.30 en 18.00 uur, eten we ergens vlakbij de Duits-Poolse grens. We gaan via Nordhorn naar Lutten, waar we Bert afzetten. Tegen 2.45 uur zijn we thuis. Moe, maar dankbaar en voldaan gaan we slapen. Het was een gezellige, indrukwekkende reis! Het was voor mij de eerste keer, maar hopelijk niet de laatste keer. Het was geweldig om een deel van Polen te leren kennen, kilometers te maken in een superbus, (nieuwe) mensen (beter) te leren kennen, mijn Engels op te halen en veel dankbare mensen te zien, ook al is het een druppel op een gloeiende plaat.

Mede namens Bert, Albert en Klaas, Loes Nijenhuis.