Transport verslag mei 2015

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting


Verslag van de transportgroep voorjaar 2015: 4 t/m 8 Mei


Chauffeurs: Goos Leijssenaar, Gerrit van Veen, Klaas Koekoek en Loes Nijenhuis


Maandag 4 Mei verzamelen we om 4.50 uur in de opslag aan het Oosterveld in Hoogeveen. Gersom Wanders is er om ons uit te zwaaien! Super dat je er was Gersom! We beginnen de dag met elkaar en stappen in de combinaties. Het bijzondere deze keer is dat de 4 chauffeurs alle 4 in het bestuur zitten. Goos en Gerrit rijden in de bus van Henk met een aanhanger van Marsman uit Zwartsluis. Klaas en Loes bemannen een bus van Wemmenhove uit Zuidwolde met een trailer van aanhangerverhuur De Boer uit Pesse. Rond een uur of 8 nemen we een kwartier pauze en doen een oliepeil check. Om 10.15 uur weer een kwartier plaspauze en tanken. Het is een mooie zonnige dag met temperaturen rond de 20 graden en de reis gaat voorspoedig. We rijden ongeveer 10 km in de file i.v.m. wegwerkzaamheden na Dresden. We gaan bewust via Dresden de heenreis i.v.m. de slechte weg over de grens bij Cottbus. Rond 14.30 zijn we bij de grens in Görlitz en staan daar ongeveer een uur om de viaTOLL te regelen met de kastjes voor in de bussen. Bureaucratie! Rond 20 uur nemen we een half uur pauze (A4 na Katowice) om een kop verse koffie te drinken en stil te staan bij de dodenherdenking. We besluiten om niet te gaan eten onderweg, aangezien we al een uur kwijt zijn door te wachten bij de grens i.v.m. tol. Rond 22.30 uur komen we aan bij ons logeerhuis in Stara Wies. We hebben ruim 1250 km gereden. We gaan onze spullen uitpakken, nog even gezellig borrelen met elkaar en sluiten dankbaar samen de dag af.

Dinsdag 5 Mei beginnen we de dag samen met ontbijt en koffie. Rond 10.00 uur hebben we een ontmoeting met Dorota (directrice) in haar kantoor van de Sociale Dienst. Het is fijn om elkaar weer te spreken en een planning te maken voor het bezoeken van de gezinnen en het uitdelen van de pakketten. Dorota vertelt dat er nu nog ongeveer 600 gezinnen bij de sociale dienst zitten, wat er voorheen 1000 waren. Dat is toch een vooruitgang. Er blijkt veel behoefte te zijn aan buggy’s en kinderwagens. Ook loopauto’s en tractors voor kinderen zijn veelgevraagd. Rond 12.00 zijn we op de markt om alle spullen uit de combinaties te laden en klaar te zetten op nummer voor de gezinnen die het op komen halen. Alles wat rondgebracht wordt, komt weer in de bussen. Rond 13.00 uur staan er al heel wat gezinnen om hun spullen op te halen. Blij en dankbaar nemen ze de spullen in ontvangst! Geweldig om te zien hoe blij ze er mee zijn! We brengen de aanhangers naar Stara Wies en bezoeken met 2 sociaal werksters enkele gezinnen: gezin 564 waarvan de man heel slecht ziet, gezin 517, gezin 536 (van Gerrit) en gezin 580. We bezorgen de grote spullen en maken foto’s bij de gezinnen waarvan de foto’s vorig transport door een computercrash helaas verloren gegaan zijn. Nadien gaan we naar ons logeerhuis om ons te douchen (het was vandaag erg warm, rond de 24 graden) en om even in het zonnetje te zitten. We zijn uitgenodigd bij Dorota en haar man Jacenty om te komen eten. We zijn er om 19 uur. Jacenty heeft 3 maanden geleden zijn 2 hielen gebroken na een val van de ladder en is aan huis gekluisterd, met name door de trappen bij de ingang van hun huis. Hij geniet er erg van dat we er zijn. Het is een hele gezellige avond! We zijn rond 1 uur terug in Stara Wies en gaan tegen 2 uur slapen. Het was een intensieve, vermoeiende dag waar we met veel voldoening op terug kunnen kijken.

Woensdag 6 Mei vertrekken we na een goede nacht om 9.30 naar Limanowa. We parkeren de trailer van De Boer op de markt en gaan naar het kantoor van Dorota. Het is een bewolkte, maar drukkende dag. Goos en Gerrit hebben inmiddels een rol linoleum naar een gezin gebracht die het zelf niet kon vervoeren. We bezoeken met 2 sociaal werksters weer enkele gezinnen: 575, 535 om spullen te bezorgen, 543 (dochter spreekt gelukkig erg goed Engels), 544, 572 (hier waren we in het najaar ook, toen de man net een ongeluk met een zaag had gehad. Het gaat nu redelijk goed met zijn pols), 541 en als laatste gezin 568. Dit gezin zijn we in het najaar ook geweest. De (gehandicapte) zoon van het gezin heeft regelmatig epileptische aanvallen waar medicijnen niets tegen kunnen doen. De man van het gezin heeft vorig jaar een terraskachel gemaakt voor Klaas, van een oude LPG tank. Alex Huiskes heeft gezorgd voor lege LPG tanks. Onze vertaalster Marysia met haar man Alfred hebben in december deze tanks gebracht om ook daar kachels van te maken. Er zijn inmiddels 3 van verkocht in Nederland. De kachels zijn helaas nog niet klaar, maar de man belooft ze morgen voor ons vertrek bij het logeerhuis te brengen. De oudste dochter spreekt goed Engels, wat het makkelijker maakt om informatie over het gezin te krijgen. Voor de zoon van het gezin is er inmiddels een 2e hands ziekenhuisbed, zodat hij veilig kan slapen. Via de stichting heeft hij speelgoed gekregen, waar hij met zijn grove motoriek goed mee kan spelen. Hij is daar erg blij mee. In Polen is er geen dagopvang voor gehandicapten, wat betekent dat de zorg voor de jongen voornamelijk op de moeder neerkomt. Dat is erg zwaar, zeker i.v.m. zijn epileptische aanvallen. Het is lastig om hier weer weg te komen met de bussen en met veel pijn en moeite komen we weer op de asfaltweg. We zijn weer erg onder de indruk van de schrijnende situaties in de gezinnen. Goos en Gerrit brengen een rol linoleum naar een gezin. ( ze hadden namelijk de verkeerde rol afgeleverd) Klaas en Loes kopen een bedankje voor de sponsoren in het centrum en een heerlijk ijsje. Het regent inmiddels flink! Gelukkig was het droog toen we de gezinnen bezochten, aangezien sommige gezinnen bij nat weer niet te bereiken zijn. Sommige wegen in de bergen zijn erg slecht en we zitten regelmatig vast. Van 17-18.30 uur rusten we uit en frissen we ons op in het logeerhuis. Rond 19.00 eten we met elkaar bij Mekong, een Oriental restaurant. Na het eten lopen we even door de naastgelegen supermarkt voor een paar boodschappen. Nadien borrelen we gezellig na tot 00.30 uur in Stara Wies. Het regent nog steeds. Het frist lekker op na de warme dag van gisteren. Dat is ook wel goed voor alle zwarte rook die we hier regelmatig zien. Mensen gooien werkelijk alles wat brandbaar is in de kachel! We zoeken ons bed weer op na deze indrukwekkende dag.

Donderdag 7 Mei is het weer een zonnige dag met een temperatuur van ongeveer 18 graden. Om 9.30 uur zijn we op de markt in Limanowa. Goos en Gerrit gaan met de bus naar de garage i.v.m. olielekkage. Klaas en Loes gaan met 2 sociaal werksters nog enkele gezinnen bezoeken: 576, 563, 579 (gezin Loes) en gezin 530. Bij het laatste gezin krijgen we weer walnoten mee voor het gezin in Nederland die hen steunt. Het gezin is slecht bereikbaar na de regenval van gisteren en als we daar wegrijden komen we nog even vast te zitten op de modderige, onverharde weg. Gelukkig komen we weer los door goede stuurmanskunst. Bij gezin 519 geven we nog wat af en rijden dan terug naar Limanowa. Rond 12 uur zijn we weer bij het kantoor van Dorota, waar Gerrit en Goos inmiddels ook zijn. Ze blijken een ontmoeting te hebben gehad met de burgemeester! We bezorgen nog het restant van de spullen in de (inmiddels lege) school, waar we in het najaar ook veel spullen heen gebracht hebben. De sociale dienst verdeelt deze spullen over de gezinnen die het nodig hebben en die geen gezin in Nederland hebben. Het betreft onder andere: wandelstokken, looprekjes, buggy’s, incontinentiemateriaal, medische spullen, kleding, beddegoed enz. Gerrit en Goos besluiten om op bezoek te gaan bij het gezin van Goos. Klaas en Loes bezoeken het gezin van Klaas (525). De moeder blijkt niet thuis te zijn en met de pools sprekende zoon kunnen we niet lang communiceren. 14 uur: We besluiten om in het centrum van Limanowa op een bankje in de zon te gaan zitten, onder het genot van (weer) een ijsje aangezien Goos en Gerrit de sleutel van het logeerhuis bij zich hebben. We sturen een app naar huis dat we bij de webcam op het plein in Limanowa staan. Helaas is er niemand thuis. Tegen 15.30 uur zijn we allemaal weer in Stara Wies. We hebben aangeboden om met Dorota en Jacenty op stap te gaan, aangezien Jacenty al 3 maanden aan huis gekluisterd is en zo een klein wereldje heeft. Dat vonden ze een geweldig idee. Tegen 17.00 uur zijn we bij hun huis. Jacenty is met hulp van 3 buurmannen de trappen af gekomen en zit al in de rolstoel te wachten. Gerrit en Goos gaan bij Dorota en Jacenty in de auto en Klaas en Loes volgen met de bus. We toeren een stuk door de schitterende omgeving via Laskowa en maken nog een korte wandeling bij een groot stuwmeer. Jacenty geniet volop! Wij natuurlijk ook. We belanden in een mooi houten restaurant in Nowy Sacz waar we met elkaar eten. Na een gezellige avond gaan we terug naar Limanowa en komt Jacenty met veel pijn en moeite de trap weer op in huis. Hij heeft echter genoten en is ons erg dankbaar voor de fijne avond. We drinken nog even wat bij hen thuis en gaan dan tegen 23.00 uur terug naar ons logeeradres. Onderweg hebben we nog een alcoholcontrole op hetzelfde punt als we bij het najaarstransport werden aangehouden i.v.m. het negeren van een stopbord. De chauffeur en chauffeuse hebben echter niet gedronken en we mogen door rijden. We koppelen de aanhangers aan en zetten alles klaar voor de terugreis. De man van de kachels heeft beloofd om ze de volgende ochtend rond 5.30 uur te brengen. We gaan slapen, want morgen is het vroeg dag!

Vrijdag 8 Mei gaat de wekker om 5.00 uur. We ontbijten en maken alles klaar voor de terugreis. De man van de kachel is gekomen met zijn dochter die Engels spreekt. Hij heeft de kachels helaas niet klaar kunnen krijgen i.v.m. een stroomstoring. Erg jammer! Hij belooft de kachels klaar te hebben voor het transport van juni. We vertrekken om 6.00 uur. Het is inmiddels weer zonnig en de temperatuur stijgt tot de 20 graden. Rond 9.20 uur gaan we tanken en nemen we 20 minuten pauze. Het blijkt dezelfde parkeerplaats (met pomp) te zijn, waar Klaas vorig transport dacht de stichting geld te kunnen besparen, door de verkeerde pomp af te rekenen! Rond 12.15 uur bereiken we de Pools-Duitse grens. We rijden via Cottbus richting Berlijn. Rond 12.45 uur nemen we een kwartier pauze en tegen 14.45 uur is het weer tijd om te tanken. De reis gaat voorspoedig totdat we rond 17.00 uur in de file komen op de A2 na Wolsburg. Na een hoop frustratie over auto’s die continu van rijbaan wisselen in de file en hoge nood bij Loes na het vele water drinken, besluiten we om van de snelweg af te gaan bij Kohlenfeld. We gaan wat eten in een Grieks restaurantje (1 uur) en nadien tanken. Als we de snelweg weer op gaan tegen 19.15 uur is de file inmiddels verdwenen. Rond 22.30 uur bereiken we veilig de opslag aan het Oosterveld. We hebben totaal ruim 3000 km gereden. We hebben het goed gehad met elkaar, veel indrukken opgedaan en weer een bijdrage kunnen leveren. Na deze zonnige, intensieve en indrukwekkende week gaan we allemaal weer naar onze eigen huizen. Dankbaar en voldaan!


Namens de transportgroep voorjaar 2015: Goos Leijssenaar, Gerrit van Veen, Klaas Koekoek en Loes Nijenhuis