Transport verslag april 2016


Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

Voorjaarstransport april 2016


Maandagmorgen 25-04 om 4.50 uur waren alle deelnemers aanwezig bij de opslagloods, waar de bussen en de aanhanger de zaterdag ervoor tot de nok toe waren volgeladen. De leiding was in de deskundige handen van Loes Huberts, en alle mannen weten “als een vrouw wat regelt dan komt het goed”!  Voor de vrouwen die nu denken dat  ik niet serieus ben, ruim 30 jaar huwelijk  hebben mij doen ervaren dat het zo werkt.

De rest van het  team bestond uit  Klaas Huising, Gerrit van Veen en Roelof van den Berg. Klaas en Loes reden met een Opel Movano, geheel belangeloos  ter beschikking gesteld door garage Wemmenhove uit Zuidwolde, een superbus, ruim en comfortabel, zuinig in gebruik en tijdens de duizenden kilometers hoefden we geen drup olie bij te vullen. Een toekomstige eigenaar kan er nog veel plezier mee beleven. Gerrit en Roelof reden in de bekende Ford Transit, keurig onderhouden door onze andere sponsor Garage Broekhuis in Hoogeveen. Als je in de Transit stapt , en je zegt Limanowa dan gaat hij al bijna vanzelf die kant op. Van” de Boer Aanhangers” uit Pesse mochten we ook belangeloos een grote tandemasser  gebruiken. Deze drie bedrijven willen we hartelijk danken want  dank zij jullie is de logistiek perfect geregeld.

Na een zegen over de reis gevraagd te hebben reden we om 5.00 uur Hoogeveen uit en al spoedig kwamen we in het land van Bier, Bratwurst, Baustellen en Stau. De laatste 2 dingen hebben we aan den lijve ondervonden al kon het erger. In de buurt van Hannover kwamen we enorm veel politie tegen, en we hoorden dat President Obama daar langs zou komen, na 2 korte pauzes om te tanken en om een keer te eten kwamen we om ca. 15.30 uur bij de Poolse grens, hier moest het tolkastje opgeladen worden (alles draait om geld) en daarna was het weer continu rijden rijden  rijden…..,vlak voor een tolstation kregen we een klapband  links achter  van de aanhanger, maar een goed kwartiertje later reden we alweer. Uiteindelijk ga je bij Krakow van de grote weg af en dan is het nog circa 1,5 uur naar Limanowa waar we om ca.00,10 uur arriveerden. Het weer was die dag goed geweest maar wel koud en in het huis was het ook niet echt warm , we hebben nog even gezeten en daarna zijn we gaan slapen  en zo was het zo weer…


Dinsdag


Na ontbijt zijn we naar het kantoor van Dorota gegaan waar we hartelijk werden ontvangen met koffie en diverse soorten koekjes, na bijgepraat te zijn  hebben we overlegd dat we om 12.00 uur naar het marktplein zouden gaan om de bussen en aanhanger uit te laden en om 14.00 uur zouden Dorota en haar medewerksters komen om bij het uitdelen te assisteren. De mensen voor wie de pakketten bedoeld waren  arriveerden ruim op tijd en struinden nieuwsgierig overal tussen door, dit maakte het werken niet makkelijker, maar gelukkig kan Loes als het moet ook heel “hellug”kijken (Oud Lutter  woord) en zo kwam alles toch goed. Je staat verbaasd als je ziet hoe snel het marktplein weer leeg is en het is mooi om ondertussen wat (proberen) te praten met de mensen, en sommigen komen bij je om te bedanken. De overgebleven spullen samen met de spullen die in de opslag moesten hebben we weer ingeladen en uiteindelijk uitgepakt en opgeslagen in het toiletgebouw op de camping.     Om 19.00 uur moesten we aanwezig zijn bij de plaatselijk Poolse Chinees waar Jazek en Dorota ons hadden uitgenodigd en na een gezellige avond gingen we rond 23.00 uur  ons bed weer opzoeken en toen was het zo weer….


Woensdag


We hadden afgesproken dat we die dag gezinnen zouden opzoeken en er moesten her en der nog wat pakketten afgeleverd worden, gelukkig gingen er medewerksters van Dorota mee, want anders zouden we de weg nooit vinden en de communicatie zou lastig zijn. Wat je aantreft, zijn verschillende gradaties van armoede, van woningen met CV en een nette inrichting tot een soort veredeld kippenhok met een enkele gammele stoel of tafel waar een hele familie in woont. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat diverse factoren, zoals ziekte, werkeloosheid, sterfgevallen en soms domme pech, maar ook je afkomst er voor zorgen dat je zomaar in armoede kunt vervallen. In Amerika schijnt een gezegde te zijn “Armoede is slecht 3 maandsalarissen van je verwijdert”. Er zit een grote kern van waarheid in. Gelukkig  kunnen er ook weer mensen van de lijst geschrapt worden die de armoede te boven komen. Die avond hebben we in het plaatselijk boomstammenrestaurant gegeten en hebben we plannen gemaakt voor de …..


Donderdag


Omdat er verder niets te regelen was en we de vorige dag alle geplande werkzaamheden hadden verricht , zijn we naar Zakopana gegaan een plaats op ca 85 km afstand van Limanowa. Het had de nacht ervoor gesneeuwd wat voor schitterende plaatjes zorgde, we reden vlak in de buurt van het Tatragebergte, met witte bergtoppen meren een prachtig gebied. In Zakopana hebben we in het centrum geparkeerd. ( voor het vriendelijke poolse tarief van 0.25 euro per uur) Vlakbij het centrum was een treintje waarmee je boven op een berg kon komen, hier hebben we van een schitterend uitzicht genoten, maat verder was het erg toeristisch, met veel prularia. Waar ik me over verbaasde   is de enorme hoeveelheid pantoffels, volgens mij heeft elke pool minimaal 5 paar pantoffels want anders komen ze er nooit vanaf. Weer aangekomen bij de camping hebben we de bussen en de kar  ingepakt en s,avonds hebben we spaghetti gegeten bij  een of ander restaurant . Ook hebben we daar afscheid genomen van Jazek en Dorota. Weer op de camping zijn we gaan slapen en toen was het……..


Vrijdag


Heel vroeg ( 4.00 uur) ging de wekker en maakten we ons klaar voor de reis naar huis. Na gebed werden de motoren gestart en begonnen we aan de tocht. We zijn via een iets andere route gegaan, helaas hebben we nog een poos in de file gestaan bij Hannover maar met inbegrip van een paar keer tanken en een korte pauze arriveerden we gezond en wel om ca. 21.00 uur weer in Hoogeveen waar we na dankzegging afscheid van elkaar namen en naar huis gingen.

De hartelijke groeten van Loes ,Klaas, Gerrit en Roelof