Sponsorreis Mei 2016


Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

Verslag sponsorreis mei 2016


29 april: Om 5.00 uur gingen we met een groep van 8 personen richting Limanowa in Polen. Met 2 personen auto’s met aanhangwagens gevuld met goederen voor de arme gezinnen in Polen. We werden uitgezwaaid door Anne en Riekie wat natuurlijk heel erg gewaardeerd werd. De groep bestond deze keer uit Drenthen en Friezen. Deze combinatie bleek heel goed te functioneren. Voor de lange reis en voor een zinvolle verblijf in Polen hebben we de Hemelse Vader om een zegen gevraagd. Na een voorspoedige reis kwamen we om 22.30 uur aan in Stara wies op de camping “Pod Ostra” Na een avondafsluiting gingen we ons bedje maar eens opzoeken.


30 april: Uitrustdag! Heerlijk uitslapen en daarna een rondje rijden door de mooie omgeving van Limanowa. Genieten van de natuur en mooie vergezichten. Maar ook van de zon en het mooie weer. ’s Avonds genieten van de eerste BBQ van het seizoen. We hebben voor een flink aantal gezinnen boodschappen besteld bij een piepklein Sklepje (winkeltje). De eigenaresse was heel blij met onze bestelling.


1 mei: Zondag. We hebben in Pasierbiec de Via Dolorosa gelopen. Een kruisweg bij een Katholieke kerk met levensgrote beelden die heel indrukwekkend de lijdensweg van Jezus verbeeld. Daarna hebben we een Russissche begraaf en herdenkingsplaats bekeken. ’s Avonds heeft een van onze groep een preek gelezen en hebben we heel veel mooie liederen gezongen, waarmee we God mochten loven en prijzen.


2 mei: Het Sklepje had onze boodschappen klaarstaan. We konden gelijk inladen en hebben deze dag 8 gezinnen bezocht. Dorota Musial, onze contactpersoon bij de Sociale Dienst is helaas ziek, zodat we vandaag en morgen ons zelf moeten redden bij het bezoeken van de gezinnen. Gelukkig kunnen we bij steeds meer gezinnen terecht met een beetje Engels en met heel veel handen en voetenwerk. Het was goed om de gezinnen weer te zien en wat een blije gezichten! Je ziet dat er verbetering in hun situatie komt zo langzamerhand. Bijvoorbeeld doordat kinderen ouder worden en in het buitenland gaan werken.


3 mei: Vandaag 4 gezinnen bezocht. We hebben geluk want gisteren en vandaag waren de kinderen vrij van school wegens constitution day. Dat kwam dus mooi uit. Na het bezoeken van de gezinnen hebben we nog wat in de omgeving rondgereden. Het is en blijft een mooi land.


4 mei: Dorota is weer beter. We hebben een afspraak met haar om 10.00 uur. Dan bespreken we de situatie in Polen en nemen we de verschillende gezinnen door. Waar is hulp nodig en wat voor hulp is er dan nodig. Alle vragen vanuit nederland bespreken we en daardoor krijgen we een goed beeld van de situatie in Polen. Ook nu horen we positieve verhalen. Langzaam aan gaat het weer wat beter in Polen. De nieuwe regering heeft een soort kindertoeslag in het leven geroepen wat de gezinnen met vaak veel kinderen flink wat lucht geeft. Maar we horen ook trieste verhalen. Dan zijn deze gezinnen in een keer weer terug bij af. En blijft de hulp toch weer hard nodig.


5 mei: De aanhangers staan nog vol dozen hulpgoederen en die moeten nog even uitgeladen worden. Met man en macht krijgt alles een plekje. Samen met het transport van vorige week staat er nu een imposante stapel bananendozen en grote plastic zakken vol kleren, speelgoed en medische middelen. Maar ook rolstoelen, matrassen, looprekken en tena ladies. Vandaag hebben we nog 3 gezinnen bezocht (opnieuw bezocht) waar we de vertaalhulp van Ilona. één van de maatschappelijk werksters, bij nodig hadden.


6 mei: Vandaag zijn we uitgenodigd bij Jacenzy (man van Dorota). Hij is direkteur van de bibliotheken in de powiat (zeg maar provincie) Limanowa. Na een kop koffie en heerlijke Poolse gebakjes zijn we een rondrit gaan maken in de omgeving. We gaan al een aantal jaren naar Limanowa, maar ze weten ons altijd weer plekjes te laten zien waar we weer versteld staan van de prachtige omgeving en geweldige vergezichten. Nu staan we op een berg ongeveer een kwartier rijden van de camping, met een prachtig uiticht op de hoge tatra. ‘s Avonds hebben onder het genot van een heerlijke maaltijd afscheid genomen van Dorota en Jacenzy Musial.


7 mei: Om 4.00 uur gaat de wekker weer. Om 5.00 uur is iedereen klaar om de lange reis naar Nederland te aanvaarden. Heel vreemd, maar het lijkt wel of de auto’s de stal weer roken want de terugreis gaat veel sneller dan de heenreis. Om 19.00 stonden we alweer in Hoogeveen. We mochten God danken voor een behouden reis en een veilige terugreis.


Gert, Ineke, Henk, Marry, Sape, Afke, Gerrit en Binnie.