Transport verslag oktober 2007

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205

Verslag transport oktober 2007   

Weer veel sneeuw deze keer:


Donderdag 18 oktober komen we, Bert Heijkoop, Albert, Martin en Marieke Berenst, tegen 18:00 aan bij het Glasmuseum in Hoogeveen om de bussen in te laden. Doordat er veel hulp is met het inladen zijn de bussen rond 19:30 ingeladen en kunnen we ons gaan opmaken voor de reis. Om 19:45 is alles klaar en vertrekken we voor de 1200 kilometer lange reis naar Limanowa. Op de A37 gaan we bij het eerste tankstation eraf om wat extra lucht in de banden van de aanhangwagen te doen. Hierna gaat de reis verder. Afgesproken is dat er om de 2 à 2,5 uur gewisseld wordt van chauffeur. Hier houden we ons dan ook aan.


De reis door Duitsland gaat voorspoedig en zonder oponthoudt komen we rond 5:00 aan bij de Duits/Poolse grens. De eerste 40 kilometer snelweg in Polen is nog niet veranderd vergeleken met vorig jaar en de jaren daarvoor. Nog steeds is dit een “kedegedeng kedegedeng weg”. De wegen daarna zijn goed. Af en toe wordt er nog aan de weg gewerkt, maar we kunnen nog steeds mooi doorrijden. Totdat………we in Krakow aankomen. Hier is een behoorlijke file, vanwege wegwerkzaamheden en ongelukken, wat ons een uur heeft gekost. Als we Krakow uitrijden begint het behoorlijk te regenen en blijft het regenen. Als we vervolgens afslaan richting Limanowa komt daar nog hagel en natte sneeuw bij. Langs de weg begint het een beetje wit te worden, maar als we in de buurt zijn van Limanowa is dat allemaal al weer verdwenen.


Tegen 14:00 komen we aan in Limanowa en rijden we door naar Dom Cultury waar we hartelijk welkom worden geheten door Dorotha. We worden door Dorotha uitgenodigd om koffie te drinken, met gebak, bij Dom Cultury. Hierna zijn we naar het hotel wat eraan vastzit gegaan om onze kamers voor de nacht te inspecteren. Het ziet er allemaal goed uit.


Dan wordt het tijd om naar de parkeerplaats te gaan om de pakketten uit te delen. Afgesproken was dat wij daar om 15:00 zouden zijn. Als wij daar om 14:55 aankomen staan de mensen al op ons te wachten. Dorotha heeft de jongens en mannen die er staan gevraagd om mee te helpen met het uitladen van de wagens. Tegen 15:45 zijn alle pakketten uitgegeven. Nadat Marieke met een zak engels drop is rond geweest en het plastic en sjorbanden weer in de bus van Bert liggen, gaan Bert en Albert kijken of ze de aanhangwagen ergens veilig kunnen stallen en gaan Martin en Marieke naar de Sociale Dienst om daar nog spullen uit te laden.


Aangekomen bij de Sociale Dienst blijkt de binnenplaats vol te staan met auto’s. Iedereen die daar zijn/haar auto heeft staan wordt gevraagd deze ergens anders te parkeren zodat wij dicht bij de deur kunnen komen met uitladen. Dan valt ook weer op hoe dankbaar ze met ons zijn, want de binnenplaats is zeer snel leeg. Als alles is uitgeladen worden Martin en Marieke door Dorotha uitgenodigd om daar nog wat te drinken. Jazeck komt er ook bijzitten en nadat we even hebben bijgepraat en de kantoren hebben bewonderd, Sociale Dienst heeft een stuk erbij gekregen en het kantoor van Jazeck moest bewonderd worden, zijn Martin en Marieke weer naar Dom Cultury gegaan. Daar stonden Bert en Albert te wachten, omdat ze nergens de aanhanger kwijt konden.


Nadat de wagens op een zeer subtiele manier waren neergezet, zodat niemand er met de aanhanger van Bert Heijkoop vandoor kon gaan, zijn we Limanowa nog ingegaan. Er moesten nog wat Euro’s omgewisseld worden voor Zloty’s voor de terugreis en we wilden nog wat kerstkaarten kopen. De wisselkantoren waren om 16:00 al gesloten, maar bij de bank konden we nog wel terecht. Helaas waren de meeste winkels ook al gesloten en bij de nog geopende winkels waren nog geen kerstkaarten te bekennen.


Dan maar terug naar het hotel waar we ons even kunnen opfrissen en eventueel een schoonheidsslaapje kunnen nuttigen. Tegen 19:30 worden we namelijk in Dom Cultury verwacht voor een diner met Dorotha en Jazeck. Het is een gezellige maaltijd met lekker eten, de nodige grappen, maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod. Dorotha vond het jammer dat wij niet langer bleven, ze had ons graag het nieuwe wintersport gebied bij Limanowa willen laten zien.


Tegen 21:00 gaan we weer terug naar de hotelkamers, omdat de wekkers de volgende ochtend weer vroeg af zullen gaan. We liggen snel op bed, maar tegen half 10 worden we uit onze slaap gehouden door een andere groep die naast ons enkele kamers hebben en lawaai hebben op de gang. Dat duurt niet al te lang zodat wij van onze welverdiende en broodnodige nachtrust kunnen genieten.


Om 5:00 worden we door onze mobiele telefoons gewekt, de 1 met het geluid van een geopende Grolsch beugelfles, de ander door het gelach van kinderen, weer een ander door het geluid van een koekoek. Als we naar buiten kijken zien we…………….sneeuw en het sneeuwt op dat moment nog steeds! Er ligt een laagje van zo’n 2 cm sneeuw, maar gelukkig lijken de wegen schoon. - Gaan we 2 weken eerder naar Limanowa, vergeleken met een jaar eerder, om zo sneeuw te voorkomen, ligt er weer sneeuw. Volgend jaar maar in de zomer naar Limanowa?- Tegen 5:50 zijn we bij de auto’s en gaan we op pad naar Hardenberg. Eerst tanken we de auto’s in Limanowa af en gaan dan verder. Net buiten Limanowa zijn de wegen niet schoon en begint het steeds harder te sneeuwen. Na een tijdje moeten we het wat rustiger aan doen, omdat bus van Martin en Marieke het allemaal niet meer kan bolwerken. De banden beginnen door te slaan en af en toe glijdt de bus lichtjes in het heuvelachtige landschap. In de buurt van Krakow is haast geen sneeuw meer te bekennen en gaat de reis voorspoedig.


Vlak voor de Duitse grens stoppen we even om de bus van Bert weer af te tanken en Marieke wil nog wat rookwaar inslaan. Rond 13:15 zijn wij weer in Duitsland en tegen 16:00 stoppen we net voorbij Potsdam om wat te eten en gaan daarna verder. In Bad Oyenhausen wordt er weer wat diesel in de bussen gegooid. Om 22:15 arriveren we dan moe, maar voldaan ons eigen huis.


Ondanks dat de economische situatie in Polen steeds beter wordt, is onze hulp nog steeds nodig en wordt het zeer gewaardeerd.


Bert Heijkoop

Albert, Martin en Marieke Berenst
Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052