Transport verslag oktober 2005

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205

Verslag transport 2005


Maandag 31 oktober om 10.00 uur zijn we vertrokken vanuit Hardenberg. Zo rond 6.30 uur kwamen we aan bij de grens van Polen. Hier konden we zonder problemen doorrijden. Na een voorspoedige reis waren we om 15.30 uur op plaats van bestemming. In totaal 15 uren gereden. De wegen waren enorm verbeterd waardoor de reis een stuk sneller ging dan voorheen.

Daar aangekomen was het hek op slot. Bert heeft wat rond gebeld en uiteindelijk na een uurtje wachten kwam er iemand om het hek en huisje open te doen.

Allereerst hebben we de spullen naar binnen gebracht en een kopje koffie gedronken. Tegen de avond zijn we een hapje gaan eten. Nog een glaasje gedronken en toen op tijd ons bed in.

Woensdag 2 november waren we rond 7 uur al wakker. Het rustig aangedaan, een douche genomen en ontbeten, we zijn tegen 11.00 uur richting sociale zaken gereden, daar wachtte Dorota ons op. Een eindje verder op een parkeerplaats, stonden verschillende gezinnen ons op te wachten. Daar aangekomen hebben we de dozen uit de bussen gehaald en alles verdeeld. Dit verliep voorspoedig. De overgebleven dozen en zakken hebben we terug gebracht naar sociale zaken. Deze middelen zijn donderdags en vrijdags gehaald door andere inwoners van Limanowa. Samen met de dames van sociale zaken hebben deze mensen spullen uitgezocht, vooral dames, heren en kinderkleding. Aan het eind van de ochtend bij Dorota op kantoor wat gedronken en gesproken over de daginvulling van de volgende dagen.

Als kado hadden we 'echte' hollandse kasen meegebracht. Hun hartelijke dank hiervoor.

Na de middag hebben we samen met Ilona het gezin van Klaas Koekoek bezocht. Hier werden we hartelijk ontvangen. Na ongeveer een uurtje zijn we vertrokken om daarna het gezin van Albert Koekoek te bezoeken. Ook hier werden we hartelijk ontvangen. Een zoon in dit gezin sprak een redelijk woordje engels waardoor het communiceren wat makkelijker ging.

Tegen 19.00 uur werden we verwacht bij Dorota en Jazek thuis. Hier hebben we heerlijk gegeten. Het nichtje van Dorota was er ook. Veel over Limanowa en de poolse bevolking gesproken.

Gezellig was het ook, veel gezongen en zelfs nog polonaise gelopen.

Donderdag 3 november, een bezoek gebracht aan Zakopane. Daar veel rond gewandeld en verschillende gebouwen en een markt bezichtigt. Met een lift naar het hoogste punt geweest en daar genoten van een geweldig mooi uitzicht. De terug reis duurde wat langer dan verwacht omdat we een verkeerde afslag hadden genomen. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken.

'S avonds een hapje gegeten in Limanowa.

Vrijdag 4 november zijn we tegen 10.30 uur richting het gezin van Albert en Grietje Berenst gereden. Hier een kopje thee gedronken en gesproken met dit gezin. Dorota en een andere mevrouw van sociale zaken waren mee om te tolken. Ook dit keer viel het op dat deze mensen erg bescheiden zijn. Wanneer hen werd gevraagd of ze nog meer nodig hadden gaven ze hier geen antwoord op omdat ze blij waren met wat ze nu hadden ontvangen.

Nadien doorgereden naar het gezin van Fam. Heijkoop. Hier even geweest om te horen en zien hoe het met dit gezin gaat. Daarna via een mooie route teruggereden naar Limanowa. Nog een uurtje rondgelopen door de stad en de kerk bezichtigt. Rond twee uur zijn we samen met Dorota en Victoria naar de na schoolse opvang gereden. Daar een kopje thee gedronken en bij gekletst met Victoria. De muren bewonderd. Deze zijn in mei geschilderd. Het resultaat is erg mooi geworden.

Een rondleiding gehad door het huis. Zoals de meeste van jullie wel weten is er geen verwarming in het huis. Het project na schoolse opvang kan daardoor niet van start gaan omdat het gewoon weg te koud is in het huis. Er moet een vernieuwd verwarmingsysteem komen in het huis. Ook gesproken over de keuken. In de toekomst moet blijken of deze vervangen kan worden. Dit hangt af van de middelen en mogelijkheden in Nederland.

Na de rondleiding de computers uit de auto gehaald. Dit waren er zo'n 15. Ook een doos met pennen gegeven. Victoria was erg blij met deze middelen. Ze benoemde dat ze nu konden werken aan een computer netwerk.Er waren al verschillende computers aangesloten, dit werkt dus allemaal goed.

Victoria overhandigde ons de rekeningen van de aangeschafte spullen. Het bedrag van 500 euro is goed besteed. Daarna teruggereden naar Limanowa. Nog een uurtje rondgelopen. Met Dorota en Jazek een hapje gegeten. Met Dorota gesproken over de zorg en begeleiding van kinderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ze gaf aan dat in de grotere steden zorg en begeleiding was voor deze mensen. In Limanowa was hier nog niet echt sprake van. Ze boodt ons aan hier tijdens een volgend bezoek verder over te praten en eventueel een nabijgelegen huis voor mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking te bezoeken. Afscheid genomen van Dorota en Jazek, van hun wat cadeaus meegekregen.

In het huisje nog een kopje koffie en een borrel/glaasje fris gedronken. Rond 11. 00 uur naar bed gegaan.

Zaterdag 5 november ging om 6.15 uur de wekker. Ons klaar gemaakt voor vertrek en tegen 7.30 uur vertrokken. Drie uurtjes gereden om vervolgens Auswitsch te bezichtigen. Daar een uurtje rondgelopen en vervolgens zijn we doorgereden naar kamp Birkenau. Na een 1/2 uurtje onze reis weer hervat. Wat vaker moeten stoppen onderweg omdat we het wat minder goed vol konden houden. Net voor de grens het laatste poolse geld opgemaakt. Cadeautjes gekocht voor de bus eigenaren.

Onderweg, voorbij Berlijn nog een hapje gegeten en daarna doorgereden. Rond drie uur waren wij terug in Hardenberg. Hoe laat Albert en Klaas terug waren in Hoogeveen weten we niet, hangt helemaal af van hun 'navigatie kwaliteiten'.


Eindconclusie:


De week is goed verlopen. De gezinnen waren blij met de gekregen middelen.

Een goede week gehad met z'n zessen!

Een hartelijke groet van,

Albert Berenst

Grietje Berenst-Sibon

Albert Koekoek

Klaas Koekoek

Bert Heijkoop

Marjan van den Akker-Heijkoop

Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052