Transport verslag november 2001

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

Verslag Polenreis November 2001 Limanowa


Het konvooi bestond dit keer uit twee busjes met aanhanger, een bus zonder aanhanger en een personenauto met grote aanhanger. De deelnemende personen waren Egbert Kruitbosch, Jan Neutel, Ronald Neutel, Marcel Neutel, Herman Meerholz, Gert Vos (allen Hoogeveen) en Evert Lunenborg (Kerkenveld) en Bert Datema (Lutten). Dinsdag 31 Oktober stond in het teken van de auto’s laden en het op het allerlaatste moment regelen van een vervangende chaufeeur voor de ziek geworden Allart Strijker. Gelukkig kon Marcel Neutel voor hem invallen.

Het laden van de auto’s verliep voorspoedig dank zij vele helpende handen. Er is meer geladen dan op de vrachtbrieven stond, nl 20 ziekenhuisbedden in plaats van 2. Voor de rest is er geladen wat op de vrachtbrieven stond, maar met een iets andere verdeling over de auto’s. De tenaamstelling van de vrachtbrieven klopte helaas ook niet, omdat er vlak voor vertrek twee toegezegde auto’s vervielen. We zijn op weg gegaan zonder ook maar iets aan de vrachtbrieven te veranderen. De procedure aan de grens nam ‘slechts’ vier uren in beslag, waarvan 1 uur wachten tussen beide grenzen, anders was het nog sneller gegaan. De man van de sanitaire inspectie was zeer soepel en we kregen een compliment van hem voor het overzichtelijke laden en de kwaliteit van de kleding (schoon en gesorteerd). Hulde daarom voor de ‘Sieders-ploeg’! Maar aan de andere kant hebben we ook geluk gehad. Omdat we het laatste transport waren kregen we de onderste zakken mee en dat waren natuurlijk niet altijd de schoonste zakken.


De reis naar Limanowa duurde precies 24 uren en verliep voorspoedig. De ontvangst ter plaatse was matig, dwz er was niemand om ons welkom te heten en we moesten veelal zelf voor ons natje en droogje zorgen. Met name het ontbreken van een ontbijt werd als lastig ervaren, maar er was wel gezorgd voor prima onderdak in een vakantiehuis. Donderdag was Allerheiligen. Vrijdag was de douane uit Nowy Sacz ter plaatse. De man was vooral geinteresseerd in de kleding en orgels en speelgoed, zijnde mogelijke handelswaar. Maar ook hij was soepel en binnen een half uurtje al weer vertrokken. Het niet kloppen van de aantallen heeft hij niet gemerkt, omdat we ter plaatse de aanhanger met het overschot aan het bedden ‘verstopt’ hadden door die al vast bij het ziekenhuis te parkeren. Kortom, de foutieve vrachtbrieven leverden voor ons geen enkel probleem op.

Nadat de douane weg was zijn er drie auto’s de 160 pakketten gaan bezorgen. De reacties van de chauffeurs liepen enorm uiteen. Sommige gezinnen wekken de indruk dat daar geen hulp meer voor nodig is. Andere gezinnen boeken geen vooruitgang of lopen alleen maar verder achteruit. Hoe met de gezinnen in de toekomst om te gaan moet maar eens binnen onze werkgroep en mevr. Dorota Musial van de Sociale Dienst in Limanowa besproken worden. In eerste instantie zijn nu drie gezinnen van de lijst gehaald en zal nog kritisch naar de rest worden gekeken. Voor het einde van het jaar volgt een nieuwe lijst.


Herman Meerholz en Gert Vos hebben diezelfde dag het ziekenhuis bezocht en een gesprek gehad met de onderdirectrice. Het transport met de vrachtauto van oktober is goed aangekomen en alle spullen zijn door het ziekenhuis gebruikt. Het ziekenhuis blijft kampen met structurteel geldgebrek en tekort aan hoogwaardige medische apparatuur. Een business plan voor de komende jaren ontbreekt. Er zijn wel wat plannen voor met palliatieve zorg voor out patients en de aanschaf van hoogwaardige apparatuur als een CT-scan en mammograaf, maar hiervoor ontbreken de middelen. Er is ook dringende dringende behoefte aan een brochoscoop voor de longarts. Momenteel wordt de kolengestookte verwarmingscentrale vervangen door een ‘eco’centrale. Het blijft voorlopig aanmodderen voor het ziekenhuis. We zullen ons beraden in de werkgroep hoe we tot meer structurele hulp kunnen komen.


Op zaterdagmorgen zijn we weer naar Hoogeveen vertrokken. Onderweg moest er 1 auto achterblijven ivm met problemen met de aandrijving. We werden vlot geholpen door de ADAC en konden onze reis een uurtje later vervolgen. Na een reis van iets meer dan 19 uren waren we weer veilig thuis.


De hartelijke dank van de Sociale Dienst en van het ziekenhuis in Limanowa gaat uit naar de Stichting Zuidwolde en al haar medewerkers!


Onze hartelijke dank gaat uit naar:


Makelaardij Leverink en Assen te Enschede: beschikbaar stellen aanhanger

Kruitbosch Hoogeveen BV: beschikbaar stellen twee auto’s en brandstof voor 1 auto (!!)

Evert Lunenborg Timmerwerken Kerkenveld: beschikbaar stellen 1 auto en 1 aanhanger

RUMA Rubber Hoogeveen: beschikbaar stellen bus incl brandstof

Mevr. Daria Bogacz te Limanowa voor de contacten met en vertaalwerk voor het ziekenhuis

Diverse leden van de Gereformeerde Kerk (Vrijg.) te Hoogeveen voor hun giften

De heren Rotensen, Kruizinga en Strijker voor het beschikbaar stellen van 27 MC installaties