Transport verslag mei 2007

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205

14 mei 2007 is het weer zo ver.

Er gaat weer een transport met hulp goederen naar Limanowa.

Op deze vroege maandagmorgen (4.00 uur) waren we present bij ons magazijn (‘t. hokkie) op het Mauritsplein in Hoogeveen.

De samenstelling van auto en chauffeurs is als volgt:

Bus van Strijker verfhandel met een aanhanger, met chauffeuses Yke Hoeksema en Jolande Koekoek. Bus van garagebedrijf van Eeks met Anne en Jannus Kruizinga. Een 4 wiel aangedreven Jeep (van Herman) met een gehuurde super aanhanger van de Boer uit Pesse. Met achter het stuur Herman Meerholz en Bert Datema.(Hardenberg) En als 4de koppel, de auto van Henk en Marry Kruizinga met een grote aanhanger. Deze wordt bestuurd door Goos Leijssenaar en Gerrit van Veen (Zwartsluis) Met een grote aanhanger er achter, beschikbaar gesteld door het bedrijf waar Goos werkt.

Nadat we samen God gebeden hebben voor een voorspoedige reis vertrekken we. De eerste afslag in Duitsland blijkt afgesloten te zijn. Door naar de volgende dan maar. Ja hoor, ook afgesloten. Kaart en Tomtom geraadpleegd. We rijden door naar Haselunne en zo kunnen we toch nog richting Lingen. Daarna gaan we de A30 op richting Osnabruck. Voor Osnabruck stoppen we voor de eerste wissel.

Het is nu 06.45 uur. Om 07.45 uur gaan we door Bad Oeyenhausen heen. Om 08.00 uur zitten we weer op de grote weg. Hannover is ons volgende doel. Om 09.00 uur weer een korte pauze. We moeten om 10.30 uur weer stoppen om de auto’s weer vol te tanken. Om 12.00 uur pauze en chauffeurs wissel. De temperatuur is op dit moment 26,2 graden. Het is opmerkelijk rustig op de weg. We schieten dan ook lekker op. We zijn om 14.45 uur bij de grensovergang. We zijn dan 11.00 uur onderweg. Bij de grensovergang wordt er aan Goos en Gerrit gevraagd (zij reden voorop) wat we vervoeren. Na gezegd te hebben dat wij een hulptransport zijn en de vrachtbrieven hebben laten zien mogen we verder. De temperatuur is 28 graden. Om 16.15 nemen we een wat langere pauze en tevens gaan de tanks weer vol.

Om 20.00 uur passeren we Gliwice en Katowice. Wat een genot dat de nieuwe weg klaar is. We hoeven niet meer dwars door deze plaatsen heen. Dit scheelt ongeveer 1,5 uur.

Het is nog steeds warm. Om 20.15 uur zitten we op de tolweg. Omdat we moeten tanken en de diesel hier duurder is dan in Limanowa, besluiten we om in iedere auto 25 liter te tanken. We hebben nu voldoende brandstof om in Limanowa te komen.

Moe en voldaan komen we om 22.45 uur aan in Stara Wies op de camping. Wojtek die gebeld is door Dorota is al aanwezig. Het is warm in de huizen. 6 personen slapen in het “grote” huis en 2 in de eerste blokhut. We eten allemaal nog een kop tomatensoep uit Holland en we nemen wat te drinken. We lezen een gedeelte uit de bijbel en samen danken we onze God. En dan gaan we naar bed.

Dinsdag 15 mei. We ontbijten om 08.30 uur. Het is lekker warm 18.5 graden. Wel is het wat winderig. Om 10.00 uur zijn we bij de sociale dienst. We worden ontvangen door Dorota en haar medewerksters. Eerst moeten we koffie drinken met lekker koek erbij. Daarna gaan we uit de auto’s en aanhangers halen wat bij de sociale dienst moet zijn. Het grote kantoor waar we net koffie dronken is nu een opslag plaats geworden.

We hebben dan ook van alles bij ons. 50 kub is best heel veel. O.a. een groot aantal kleine schooltafels en stoelen. Een gedeelte blijft hier. De rest brengen we later naar 2 scholen.

We hebben afgesproken dat we om 01.00 uur op het marktplein zullen zijn. Een groot aantal gezinnen staat al op ons te wachten. Ze zijn door de sociale dienst van te voren op de hoogte gesteld. Eerst sorteren we alle dozen op nummer. Het is ontroerend om te zien hoe de gezinnen bij hun “nummer”gaan staan om ze te “bewaken?”

Hoewel er weinig emotie is te merken, weten we één ding zeker: ze zijn er blij mee.

Om 03.00 uur zijn we bij de school. In Nowe Rybie. Meer dan 30 minuten rijden. Hier laden we de meeste tafels en stoelen uit. De kinderen zijn al naar huis, maar we worden hartelijk ontvangen door één van de onderwijzeressen. Ze laat ons de school zien. Het is niet meer dan een groot huis. Maar de kinderen krijgen in ieder geval onderwijs en dat is het belangrijkste. Wonderlijk om te zien hoe ze zich met eenvoudig materiaal weten te redden, waar de kinderen leuke dingen van maken. Wat deze school goed zou kunnen gebruiken is speelgoed vanaf 6 jaar en puzzels, kleurplaten, vouwblaadjes o.i.d.

Om 19.00 uur zijn we bij het restaurant “Dom Kultury”. Dorota heeft ons uitgenodigd. Het eten smaakte goed ondanks dat er buiten een hevig onweer losbarst. Na het eten gaan we met z’n allen naar het ziekenhuis. Jazek, de man van Dorota ligt al een week in het ziekenhuis met een geperforeerde blinde darm. Hij is erg blij met ons bezoek.

Om 22.00 uur zijn we weer “thuis”. Na de avondsluiting gaan we weer naar bed.

Woensdag morgen. We gaan eerst ontbijten. Herman heeft brood gehaald. We gaan vandaag onze “eigen” gezinnen bezoeken. We brengen de dozen naar onze gezinnen en naar een paar gezinnen die we moeten bezoeken. ( Een gezin van 1 ouder en 6 kinderen krijgen 600 zlt. per maand. (+/- 150,00 euro)

Aan het eind van de middag is iedereen weer terug op de camping. Één van de auto’s heeft vast gezeten en dat kost tijd.

Donderdag morgen om 9 uur ontbijt. We eten op de BBQ plaats. Het is lekker warm. We gaan na het eten naar Limanowa. Sommige van ons willen nog wat boodschappen doen en natuurlijk even naar de markt. We willen vandaag iets leuks gaan doen. Anne en Goos gaan even naar Dorota om nog wat zakelijke dingen te regelen. Echter Dorota is er niet. Gelukkig kan één van de medewerkers een beetje engels. Zo horen we dat Dorota ziek is en in het ziekenhuis ligt. “Iets met haar hart” vertelt ze ons. Wat nu? (Jazek is gisteren uit het ziekenhuis gekomen en nu ligt Dorota er in)

We gaan weer terug naar Stara Wies. We hebben afgesproken dat we om 11.00 uur allemaal weer terug zouden zijn. Goos belt het mobile nummer van Dorota. Jazek neemt de telefoon op. Volgens Jazek is het niet ernstig. Later belt Goos nog een keer en hij krijgt Dorota aan de telefoon. Ze heeft veel te hoge bloeddruk. Ze denkt dat ze over een paar dagen wel weer thuis is.

Omdat de morgen al voorbij is gaan we overleggen wat we nu gaan doen. Na goed overleg besluiten we dat we om 14.00 uur gaan vertrekken richting Holland.

Nadat we getankt hebben en Jolande aardappels heeft gekocht vertrekken we. Het is bewolkt en het regent zacht.

Ook nu gaat alles voorspoedig. En we zijn om 23.15 uur bij de grens van Duitsland. Er staan enorm veel vrachtwagens te wachten die ook graag Duitsland in willen. Maar het is nog steeds Hemelvaartsdag dus ze moeten nog even wachten voordat ze in Duitsland mogen rijden. Wij mogen met onze aanhangers doorrijden. Alleen aan Herman en Bert, die achteraan rijden, wordt gevraagd wat ze vervoeren. Het antwoord van Herman is: “we hebben een aanhanger in onze aanhanger”. Na een blik van “domme Hollanders” mogen ze, door de douanier hoofdschuddend na gekeken, verder.

En toch is hier geen woord Frans bij.

Want omdat de aanhanger van de dames de kleinste is en leeg erg stuiterde, is in Stara Wies bedacht om deze in de aanhanger van Herman en Bert te doen. En dat paste precies.

We hebben om 01.00 uur nog een warme hap genomen.

Via de 27mc bakkies nemen we voor de Nederlands grens afscheid van Herman en Bert. Zij gaan door naar Hardenberg. En vlak voor Hoogeveen nemen we afscheid van Goos en Gerrit, zij gaan direct door naar Zwartsluis.

Op vrijdag morgen 08.30 uur zijn weer in Hoogeveen.

Onze missie is volbracht, met dank aan God.

Anne Kruizinga

Jannus Kruizinga

Yke Hoeksema

Jolande Koekoek

Herman Meerholz

Bert Datema

Goos Leijssenaar

Gerrit van Veen
Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052