Transport verslag mei 2001

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205


Verslag van de Reis naar Limanowa mei 2001.


Deze reis is gemaakt met 1 auto + aanhanger en 2 chauffeurs te weten Bert Heykoop en Bert Hoeksema.

We zijn op dinsdagmorgen om 10.00 uur vertrokken uit Hoogeveen. I.v.m. de lopende MKZ – perikelen hadden we ook problemen verwacht aan de Ned. – Duitse grens. Niet dus, we zijn bij Zwartemeer de grens overgegaan en hebben niets of niemand gezien. Vandaar zijn we de Autobahn opgegaan en arriveerden om 20:30 bij het Vliegveld in Forst voor een Laufzettel. Hier bleken de verstuurde faxen met vooraanmelding hun werk goed te doen want binnen 10 min hadden we het vliegveld weer verlaten.

Voor de paspoortcontrole hebben we enige tijd in de file gestaan. Het “hondenhok” bleek te zijn ingewisseld voor een echt kantoor. Hier wordt ook een soort van magnetisch kodeslot verstrekt die op de auto kan worden geplakt. Dit kodeslot beperkt je enigszins in bewegingsvrijheid en verplicht tot nauwkeurig afwerken van diverse instanties. Naderhand kan er volgens ons vrijveel tijd worden gewonnen als er een van de chauffeur reeds in de rij van de Poolse douane gaat staan terwijl de eerste nog bij de Duitse staat. Bij de desinfecteercontrole bleek dat er bij de eerste doos 2 rookworsten waren ingepakt. Aanvankelijk wilde de douanier ons terugsturen maar na ons eis van alles uitpakken en controleren, gaf hij de rookworsten aan Bert Heykoop en vermelde hij dat hij niets had gezien. Na dit incident verliepen de grensformaliteiten probleemloos en konden we na 6 uur de reis hervatten. Katowice zijn we gepasseerd voordat het er druk werd. Om 10.30 uur woensdag morgen zijn we hartelijk ontvangen door de dames en heer van de Sociale Dienst in Limanowa. s’Middags rond 4 uur is de douane geweest voor nog een laatste steekproef.

Ze wilden één doos en één plastic zak bekijken. We hebben ze dezelfde doos en zak laten zien die reeds aan de grens waren gecontroleerd.

Donderdags hebben we de pakketten verdeeld op een parkeer terrein voor de Dom Cultura (een soort van uitgaanscentrum in Limanowa). Voor ons vertrek hebben we een fax verstuurt naar Dorota Musial, de directrice van de Soc. Dienst, met de hoeveelheid dozen en voor welke gezinnen. Zij had reeds de gezinnen ingelicht en verdeeld om de pakketten op te komen halen. De organisatie was perfect. Evenals het contact met de gezinnen. De dankbaarheid was overweldigend. De rest van de tijd zijn we bij een aantal nieuwe gezinnen op de lijst langs geweest om meer info en foto’s / video’s te krijgen en te maken.

Vrijdagsmiddags zijn we nog even in het Ziekenhuis van Limanowa geweest waar we dr. Julita Kaminsky hebben opgezocht. Zij was hier vorig jaar met de delegatie uit Limanowa als tolk.

Zaterdag morgen zijn we om 7.00 uur vertrokken en kwamen zonder incidenten in Hoogeveen om middernacht aan.

We mogen terugkijken op een bijzondere fijne, succesvolle en dankbare reis. Toch blijkt als je rondkijkt dat de hulp in Limanowa, ook veranderd er veel in Polen, nog steeds bittere noodzaak is. De kloof tussen armoede en welvaart wordt naar ons idee steeds groter. De prijzen van artikelen als bijv. brandstof, kleding etc. worden steeds hoger, en de uitkeringen niet.

Wij danken de Heere God dat Hij ons ook deze reis nabij is geweest en ons weer veilig heeft huis gebracht.

Onze dank is ook voor allen die ons gesponsord hebben en in het bijzonder de Europagarage in Hoogeveen die een bus ter beschikking hebben gesteld. Ook onze dank en complimenten voor het bestuur van de stichting en vrijwilligers die dit alles weer mogelijk hebben gemaakt. Als je alle papierwerk ziet dan realiseer je dat daar toch weer een enorme hoeveelheid vrije tijd en liefde in is gestopt om de reis van hun zijde succesvol te doen zijn.

BEDANKT!Vriendelijke groeten.

Werkgroep Limanowa in Hoogeveen.

Chauffeurs:

Bert Heykoop

Bert Hoeksema.
Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052