Transport verslag voorjaar 2019

Wat heeft het voor zin als iemand zegt te geloven, maar hij handelt er niet naar?   Zou dat geloof hem soms kunnen redden?

Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt en een van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?  Jacobus 2


Vrienden, stel dat iemand zegt dat hij gelooft, maar hij doet niet wat God van hem vraagt.

Dan is zijn geloof zinloos, want hij zal niet gered worden. Stel dat een gelovige geen kleren heeft, en te weinig eten heeft. En stel dat jullie dan tegen hem zeggen: “Het beste ermee! Trek maar warme kleren aan, en ga maar lekker eten!” Als je dat zegt zonder hem echt te helpen, zijn je woorden zinloos. Je moet zo iemand natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft. (Jacobus 2. Bijbel in gewone taal)


Welkom op de website van

stichting "Hulp aan Limanowa" zuid Polen


d9230fe117c9dca9fbf0984c68e8af92
IMG_20190917_131012
gezin 572 1
DSC03906
IMG_20190920_105205Contact adres:


Stichting Hulp Aan Limanowa

p/a Alteveerstraat 233

7906 CH Hoogeveen

Tel :  06 40 228 783

j.kruizinga54@upcmail.nlHet rekeningnummer is

NL60RABO0379061201

t.n.v. Stichting Hulp aan Limanowa te Hoogeveen

(ANBI geregistreerd)Wilt u contact met onze P.R. man.

Mail dan naar goosleijssenaar@planet.nl

Of bel  06 54 141 052

ANBI geregistreerd

Dus uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting

Verslag van het voorjaars transport 20-24 mei 2019.

Chauffeurs: Henk Kruizinga en Goos Leijssenaar.
Bus: Garage Wagenaar Oosterwolde


Op maandagmorgen klokslag 5.00 uur zijn we vertrokken vanuit Hoogeveen. .
Omdat we deze keer geen aanhanger nodig hadden konden we iets sneller dan normaal. Het ging voorspoedig. Omdat we ook nu niet meer door Bad Oeyenhausen heen hoefden, omdat de rondweg klaar is, ging het allemaal nog sneller. We konden 95 km per uur aanhouden. Om 14.15 uur passeerden we de Duits Poolse grens. Ook daar hoefden we nu niet te stoppen omdat we zonder aanhanger geen tolkastje hoeven op te laden. Het ging zonder oponthoud, totdat we vlak voor Legnica moesten afremmen. File dus! Na 20 minuten konden we weer langzaam rijden. Bleek dat er een bestelbus in de linker berm was gekomen en aan de rechterkant op zijn zijkant lag.
Het was mooi droog weer tot onder Krakow, toen werd het vochtig. Achteraf bleek dit een regenbui te zijn die duurde tot vrijdag. Dus eigenlijk maar één bui. Maar om 21.15 uur waren we in onze overnachtingsplek in Limanowa, in de wijk Sowliny.


Dinsdag 21 mei. Om 10 uur afgesproken op het kantoor van de sociale dienst met Dorota.
Na een lang gesprek wat over de stichting ging en gaande weg over het geloof en de kerk. En dan haast vanzelf over de politiek, gingen we naar de markt om uit te laden. Om 13.00 uur zouden de gezinnen komen om de dozen op te halen. Maar ja, het regende nog steeds pijpenstelen. Wat nu? Er bleek geen andere mogelijkheid te zijn om toch de dozen maar uit te laden op de vaste plek. Gelukkig hadden we veel dekzeilen bij ons. Maar hoe je ook je best deed, de dozen werden nat. Omdat de man en vrouw van gezin 530 er altijd als eerste is en die zoals altijd meehielpen, ging het een stuk sneller. Naarmate er meer mensen kwamen kregen we ook meer hulp. Behalve de bestuurders van 3 politieauto’s die hielpen niet mee en bleven in de auto zitten en gingen weer weg zonder te vragen wat we aan het doen waren. Was hun zeker te nat!
Maar toen alle pakketten opgehaald waren, op één gezin na, moesten ook alle medische hulpmiddelen en alle inco materiaal nog naar het kantoor van Dorota. Voor wie die daar wel eens geweest zijn, weet je hoe lastig dat is. Maar Dorota had een betere oplossing. Een aantal dames van de sociale dienst die ook aanwezig waren, ( de gezinnen moeten tekenen voor ontvangst) hadden hun auto bij zich. Die werden volgestouwd. Dat was een stuk gemakkelijker voor ons. Een mevrouw van gezin 564 stond te wachten totdat ze met haar dozen en matrassen gehaald zou worden. We stonden met haar achter in de bus en Dorota stelde voor om haar naar de bibliotheek in Stara Wies te brengen en vandaar zou ze opgehaald door haar dochter. We konden niet met de bus bij haar huis komen. Te gevaarlijk met dit weer. Maar alles kwam goed. Omdat we toch in Stara Wies waren zijn we nog even doorgereden nar de camping Pod Ostra.( zie verder in dit verhaal)
Nat en een beetje koud konden we naar ons huisje en een warme douche nemen en even bijkomen. We zijn tenslotte 65 plusser.
Dorota had ons uitgenodigd om te gaan eten in een restaurant. (Mekong) en tot onze grote verrassing kwam ook de nieuwe burgemeester mee. Hij, Jan, is in dienst sinds vorig jaar november. Een heel aardige man en hij had veel belangstelling in ons werk als stichting en in ons persoonlijk. Van hem kunnen we alle medewerking verwachtten. Hij vertelde ons ( nou ja, via Dorota want zijn Engels is maar een paar procent) dat Pod Ostra in Stara Wies weer opgeknapt wordt zodat het weer gebruikt kan worden. Tot voor een paar jaar bivakkeerden we daar altijd, maar door de slechte staat van de huizen was het niet echt prettig meer. Wel jammer, want we mochten het altijd gratis van de gemeente gebruiken. Het was een lang gesprek. Ons diner duurde van 19.00 uur tot 21.30 uur.


Woensdag 22 mei.
Deze keer om elf uur afgesproken bij Dorota.Een aantal weken voor het transport hebben we met Dorota afgesproken om een groot aantal gezinnen te gaan bezoeken. We wilden net als vorig jaar aan de gezinnen zelf vragen of hulp uit Nederland nog echt nodig is en zo ja, waar is dan de meeste behoefte aan. Maar het regende nog steeds heel hard. De rivier stroomde heel hard en was heel breed, dat is niet normaal voor de tijd van het jaar. Het werd ons door Dorota, zeg maar, verboden om de gezinnen te bezoeken, omdat het niet verantwoord was de bergen in te gaan. Ook haar werkers, zoals zij ze noemt, mochten niet het veld in. Daar ging ons plan. Het viel letterlijk in het water.
Dorota beloofde ons om te proberen alle gezinnen telefonisch te bereiken. Om 13.00 uur vertrekken we weer en zowaar het regende bijna niet meer. We zijn toen maar een eindje gaan rijden. Via Mecina richting Nowy Sącz. Veel water op de weg, maar door de redelijk goede waterafvoer was het goed te doen, als we maar op de doorgaande wegen bleven. Om 16.00 uur hebben we toch nog een gezin bezocht. Hier konden we komen omdat ze aan een goed berijdbare weg wonen. Dit is het vroegere gezin van Henk en Marry Kruizinga. Dit gezin kan zich nu goed redden. Moeder wordt verzorgt door de kinderen. Henk had contact gehad met de dochter, die in Laskowa woont. Zij was er toen we kwamen. Zij spreekt goed Duits. ’s Avonds na het eten, we zijn maar weer bij Mekong gaan eten en daar lopend heen gegaan, hebben we nog lang zitten praten en de gesprekken gingen steeds dieper. Met name geloof en kerk werd besproken. Fijn om te merken dat we zo van elkaar kunnen leren. Na een goede nachtrust werden we wakker op:


Donderdag(morgen) 23 mei.
Weer om 11.00 uur bij Dorota. We voelden ons bijna bezwaard dat we zoveel tijd van haar afnamen, maar dat was volgens haar absoluut niet het geval. Ze hadden alle gezinnen kunnen bereiken. 8 gezinnen konden van de lijst af. Fijn dat deze gezinnen zich beter kunnen redden. Wel moesten we heel veel dank over brengen voor de hulp al die jaren. (wat ondertussen gebeurd is)
‘s middags hebben we wat boodschappen gedaan voor de terugreis van morgen. We zijn nog even lopend naar het vroegere gezin van Goos en Joke Leijssenaar geweest. Ongeveer 5 minuten lopen. Helaas kwamen we met natte voeten aan en terug.
’s avonds nog een keer eten met Dorota in een ander restaurant. Karczma Matras. Hier hebben we afscheid genomen van Dorota en Jacenty haar man. We zijn op tijd naar bed gegaan, want morgenvroeg loopt de wekker af om 4.30 uur.
Uit eten gaan in Limanowa kost ongeveer € 10,00 per persoon. Voor ieder transport betaalt de chauffeur een eigen bijdrage van € 50,00 p.p. Dat is voor eten en drinken bestemd, wat overblijft is voor de kas van de stichting.


Vrijdag 24 mei.
Hier kunnen we kort over zijn. We vertrokken om 4.55 uur uit Limanowa en omdat we geen oponthoud hebben gehad, behalve diesel tanken wat we combineerden met een sanitaire stop, waren we om 19.15 weer in Hoogeveen. Wel een aantal files gezien, maar die gingen de andere kant op.


Onze dank gaat uit naar onze hemelse Vader die ons bewaarde!.

          Webmaster  Goos Leijssenaar  webmaster@limanowa.nl